PAK Gistel - Platform voor Beeldende Kunst Ga naar de inhoud

Stroom — Thom Puckey, Eline Vere

Eline Vere, het melancholische meisje uit de gelijknamige roman van Louis Couperus, is onlosmakelijk verbonden met Den Haag. Als een broeierige herinnering uit een vorig leven is zij voor de Beeldengalerij in de Haagse binnenstad opnieuw uitgebeeld door de Engelse beeldhouwer Thom Puckey. Hij maakte van zijn model de archetypische muze die in een klassieke pose van mystieke vervoering is vereeuwigd. Met de techniek van een negentiende eeuwse meester heeft Puckey een hedendaagse sculptuur gemaakt; een typisch Haags werk, evenals Eline, mystiek en fictief.

De Beeldengalerij van P. Struycken vormt al twintig jaar een dwarsdoorsnee van de Nederlandse beeldhouwkunst in het hart van Den Haag. Een kunstenaar die hierin niet langer mocht ontbreken is de van origine Engelse kunstenaar Thom Puckey. Hij is in de afgelopen decennia met zijn werk prominent vertegenwoordigd in musea, privé collecties en in de openbare ruimte. Zijn figuren zien er verleidelijk en soms gevaarlijk uit. Ze lijken uit de schilderijen te zijn gestapt van de 19e eeuwse symbolisten of de boeken van Oscar Wilde.

Het dwingende concept van de Beeldengalerij - de ovalen sokkel met de daarbij behorende maten - is voor veel kunstenaars anno nu een lastige opgave. Thom Puckey vond een meesterlijke oplossing door zijn model te laten balanceren op de bok en maakte daarmee een prachtige overgang tussen de figuratie van het model en de formele beeldtaal van de bok. Het gezicht van Eline is als een spiegel naar het bovenaardse gericht. Als passanten van de galerij zien wij slechts het profiel van haar gezicht, met niet meer dan een vaag vermoeden wat haar beroert.

27/09/2012
bron: Thom Puckey, Eline Vere — Stroom

courtesy the artist

Thom Puckey, Eline Vere
(in atelier in Toscane)

foto: courtesy the artist